Sunt eu insensibil sau chiar se exagerează cu accidentul din Muntenegru?


Pe de o parte înţeleg implicarea tuturor autorităţilor pentru ajutorarea şi repatrierea răniţilor şi celor ce au murit în accidentul din Muntenegru. Dar pe de altă parte nu-mi dau seama de unde setea asta de a ajuta. Celule de criză, avioane militare, elicoptere, zeci de maşini de poliţie, salvări, militari peste tot, 3 preoţi, toţi miniştrii şi priministrul în şir indian aşteptând coşciugele. Alooo!

De unde până unde atâta atenţie? M-aş  simţi mândru să văd de fiecare dată astfel de implicare dar până la urmă oamenii ăia erau plecaţi în concediu, nu trebuie să ne simţim datori să-i primim cu onoruri militare la aeroport. Spun asta în special că-mi aduc aminte de un anume Virgil Cristian Pop, cetăţean român lăsat să putrezească în Italia, uitat de autorităţile noastre. Iar lista celor singuri aflaţi departe de România poate continua…

E o diferenţă care deranjează mult prea mult ochiului.


34 de comentarii la „Sunt eu insensibil sau chiar se exagerează cu accidentul din Muntenegru?”

  1. Pentru ca a fost mediatizat prea mult accidentul si asa se practica si in alte parti. Cand mor mai mult de 10 oameni de aceeasi natie in acelas accident, e normal sa vina un ajutor din partea statutului de provenienta, bineinteles, faza cu premierul, alti diplomati etc e mai mult de fatada. Aducerea sicrielor de catre militari cu avionul inseamna ceva pentru populatia care a stat cu ochii lipiti de televizor pe protv in direct dar pentru familiile victimelor a fost „frectie la picior de lemn”. Pentru cei singuri aflati in afara Romaniei, exista asigurari de viata in caz de orice fel de accident care de obicei include si aducerea cadavrului in tara si ceva daune morale platite familiei, nu e obligatia statului Roman sa se ocupe, doar in caz ca e vreun politician, functionar, ceva prin armata etc.

  2. Ce bine ar fi sa se implice asa si in problemele de zi cu zi ale amaratului de cetatean: salvarile sa ajunga la timp, politia sa stea cu masinile nu la panda/dat amenzi, ci la asigurarea linistii publice, popii sa mai si dea, nu numai sa ceara. Dar astea nu s-ar vedea la tv, nu ar comenta nimeni de ele.

    1. mie mi se par lucruri normale.. sunt oameni cu functii inalte pe care i-am ales sa ne reprezinte, e normal sa iasa in fata si sa-si expuna condoleantele famililor indurerate..intr-un fel te inteleg normalitatea in romania a disparut de mult..dar nu mi se pare nimic iesit din comun ca au trimis avioane si au instalat celula de criza este doar o actiune prin care statul roman arata respect fata de cetatenii ei..

    2. Este foarte bine si normal ca „oamenii cu functii inalte”sa prezinte condoleante si sa arate compasiune fata de aceasta tragedie dar eu vad o mica problema. Nu au murit in cutremur sau inundatii. Nu s-a prabusit podul in momentul trecerii lor pe el.
      Intr-o catrastrofa naturala e absolut normal sa se implice statul cu avioane,militari si tot ce vrei. Acesti oameni au fost intr-o excursie organizata de o firma de turism. Aceasta firma raspunde material si, eventual, penal de accident.
      Sunt de acord ca statul s-a implicat si a cheltuit o gramada de bani si resurse umane pentru aducerea lor in tara. Atat a facut statul roman. I-a adus in tara. Dar, primul ministru si ceilalti ministrii trebuiau sa specifice clar ca toti acesti bani vor fi apoi recuperati de la firma de turism si de la asiguratori.
      Spunea cineva intr-un comentariu ca statul se implica cand sunt mai mult de 10 oameni morti. Sa inteleg ca la 9 oameni nici statul nu va face nimic si nici noi nu vom afla nimic din presa?

    3. Asta imi aduce aminte de o nemtoaica ce a fost rapida intr-o tara uitata de lume. Dupa vreo 2 luni, statul german a „recuperat-o” printr-o misiune a armatei. Saraca, si acum, dupa vreo 10 ani, plateste acea recuperare pentru ca i-a venit factura acasa cu toate costurile interventiei.

  3. Nu se exagereaza, au fost 18 morti de aceeasi natie in acelas accident, macar atat sa faca statul Roman pentru ei ca cetateni. In Romania s-a ajuns ca ai numai obligatii dar nu si drepturi.

    1. Roxi, tare as vrea sa vad aceeasi implicare si pe viitor…chiar si acolo unde nu e subiect de presa. Mi-e doar ca sper degeaba.

    2. Pai sa speram ca si pe viitor va fi o asa implicare, indiferent de situatie, vrem implicare si in incidente minore nesoldate cu decese. Dar alte incidente nu sunt la fel de mediatizate si bineinteles ca nici implicare nu e, unii o mai fac si de fatada sau ca asa le cere functia. Cu cat cazul e mai mediatizat, cu atat mai multi diplomati isi fac simtita prezenta.

  4. @Tudor au exagerat, cu concursul de imagine – politicienii. si cu preocuparea pentru eveniment, inspre penibil – presa (asa-zisii jurnalisti) si nu inteleg de ce ne preocupam de suferinta si moartea altora timp de atatea zile, cand restul cetatenilor au si alte probleme si se asteapta de autoritati sa se ocupe de ele, si de presa sa ii informeze..

  5. pe tot globul mor mii si zeci de mii..dar in cazul tragediilor trebuie sa fim solidari..totusi sa nu cadem in ipocrizie daca criticam si atunci cand se actioneaza normal ne meritam soarta..

  6. Mi s-a parut o exagerare mai mare cand au adus ranitii cu al doilea avion si toti reporterii cu zeci de microfoane in gura lor pe targa sa le ceara detalii, de parca saracii oameni dupa socul prin care au trecut isi mai aminteau exact cum s-a intamplat.

    1. E clar, reporterii, televiziunile exagereaza, pentru ca sunt subiecte usoare. Stiti ca mizeria iese mereu la suprafata. E mai usor sa culegi de la suprafata, chiar si prea mult, decat sa sapi adanc si sa ieie ce e mai bun. Am spus la general, ce fac televiziunile. Nu e legat de cazul asta. Acum despre tragedia din Muntenegru, da, e putin prea mult, insa nu sunt prosti deloc. Nu cred ca e vorba de puncte electorale cat e vorba de imaginea Romaniei in lume. Ministrii implicati, Arafat, primul-ministru, asta din afara se vede foarte bine. Eu ii felicit pentru modul cum au gestionat aceasta situatie. Massmedia exagereaza, ei isi fac treaba si o fac foarte bine. Voi de la Basescu ati auzit ceva? Eu n-am auzit, poate ma uit unde nu trebuie???

  7. Reactia autoritatilor este una oarecum fireasca si de bun simt, motivata partial de numarul mare de raniti si, pe de alta parte, de mediatizarea evenimentului.
    Reactia presei care de trei zile poarta o continua dezbatere despre respect, umanitate si bun simt in timp ce ei mulg accidentul asta de parca ar fi capturat vacuta Milka… Aia e partea ciudata si putin scarboasa. Au picat avioane de linie si s-a vorbit mai putin.

    1. Romanii ziceau ca iti trebuie doua ingrediente pentru a controla masele, paine si circ. Ai nostri au impresia ca mai mult circ poate compensa lipsa painii 🙂

  8. Lasand la o parte circoteca si boceala generala din ultimele zile, as zice ca subiectul pe care ar trebui sa-l tocam marunt de dimineata pana seara ar tebui sa fie asta: soferii romani nu respecta nici o lege a circulatiei! aici ii baiul! Pana nu rezolvam asta, putem plange mult si bine peste tot si declara in fiecare zi doliu national…! Faptul ca mor oameni ucisi de alti oameni pe sosele e doar un efect! cauza e clara, doar ca despre cauze nu prea ne place sa vorbim…

  9. Eu unul sunt satul sa vad politicienii de carton din tarisoana noastra iesind la un asemenea eveniment doar doar mai cresc prin sondaje.As prefera sa vad de exemplu cum duc ei la bun sfarsit promisinule facute prin toate campaniile electorale alea cu mariri de salarii si pensii,cu reforma din sanatate ,cu sprijinirea micilor intreprinzatori si asa mai departe.Da este anormal intr-o tara in care majoritarea polulatiei munceste sa traiasca de la o zi la alta si sa isi plateasca creditele, sa vad niste marionete defiland de fatada si profitand de necazul unor concetateni pentru a-si face propaganda.Asa zisa presa din Romania ( care sa nu uitam a cui este ) nu cauta decat rating. si sa isi promoveze „sponsori”.Daca inca cineva mai crede ca acele gesturi de compasiune ale politicienilor sunt reale si venite din suflet ori sa nascut ieri ori este foarte naiv sa nu zic prost iar presa isi aduce aminte de necazurile romanilor ( fie ei celebri sau nu ) doar cand acestia mor.

  10. Din punctul meu de vedere, problema nu se gaseste in faptul ca statul s-a implicat in tot ceea ce inseamna aducerea in tara a mortilor si a supravietuitorilor! Foarte frumos! Problema sta in modul in care se exagereaza tot ceea ce tine de acest subiect. Felul in care se profita de aceasta tragedia pentru a face parada e modul „exemplar” in care isi trateaza statul cetatenii. Sunt curioasa daca, in contextul in care nu ar fi fost prezente camerele de filmat, polticienii ar fi alergat cu tot atata aplomb la aeroport si s-ar fi intrecut in declaratii de presa care mai de care mai pline de compasiune. Imi e teama ca stim cu totii raspunsul la aceasta intrebare. Pacat! Se potriveste zicala ” pe afara-i vopsit gardu’ si inauntru-i leopardul”.

  11. E clar o mare exagerare. Nu zic, a fost o tragedie, dar sa vezi pe toate canalele la orice ora stiri despre acelasi accident cred ca deja e prea mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.