Am stat de vorbă cu mai mulți proprietari pentru a înțelege ce e în capul lor când își închiriază apartamentele cu două salarii minime pe economie.


Au sărit în aer prețurile chiriilor în Sibiu astfel că am încercat să stau de vorbă cu mai mulți proprietari pentru a înțelege ce e în capul lor când își închiriază apartamentele cu sume exorbitante.

Totul a început după ce am văzut de închirat un apartament de două camere, semidecomandat, cu mobilă veche și fără loc rezervat de parcare, la 320 euro/lună. Este într-o zonă denumită în ultimul timp centrală. În fapt, este aproape la marginea orașului dar, da, nu foarte departe de centru, chiar dacă accesul spre zona industrială a Sibiului este greoi. Am luat legătura cu proprietarul și, după ce mi-a înșirat lista obișnuită de dotări de lux (gresie, faianță și parchet), l-am întrebat direct „de ce așa mult?”. Nu a avut răspuns la această întrebare.

Așa că mi-am îndreptat atenția spre o zonă mai îndepărtată de oraș. Cine știe, poate reușesc să găsesc vreun apartament de închiriat la un preț justificat. Dar am dat de prețuri și mai mari…

Doamna, găsită într-un anunț pe Facebook, închiriază un apartament aflat la demisolul unui bloc. Prețul cerut? 400 de euro. Spune că apartamentul are toate dotările necesare: bucătărie utilată complet, mașină de spălat haine și mașină de spălat vase iar prețul este mic având în vedere că până mai ieri apartamentul a fost închiriat cu 450 euro lunar.

Atuul apartamentului: zona liniștită. Da, este o zonă liniștită dar asta pentru că apartamentul se află la cea mai mare distanță posibilă în oraș față de zona centrală, în zona opusă ieșirii spre autostradă și fără magazine pe o rază de câțiva km. Așa că mai fac o încercare pentru a înțelege prețul exagerat cerut pentru un apartament de două camere la demisol.

Înghit în sec și îmi îndrept căutările spre comunele din jurul Sibiului. Sigur ar trebui să fie mai ieftin, îmi spun eu. Dar dau doar peste apartamente cu două dormitoare, nemobilat, la 420 euro/lună. Și, pe lângă prețurile astea de metropolă, am mai găsit un anunț ce mi-a sărit în ochi:

Oamenii ăștia închiriază un apartament în afara Sibiului, într-o zonă de blocuri extrem de aglomerată (practic, vezi tot ce fac vecinii în casă), cu două dormitoare, living cu bucătărie open space, o baie, o terasă cât de cât și un loc de parcare… la 800 de euro lunar. Opt sute fucking euros pe lună un apartament de două camere în afara Sibiului. Poate să fie mobilat cu cea mai de piele canapea, dragilor, dar 800 de euro un apartament de două camere în acea zonă foarte aglomerată nu se justifică nici dacă ai avea lift privat poleit cu aur.

Îmi revin din șoc și, brusc, cei 400 euro la capătul lumii, în Pădurea Dumbrava, nu mi se mai par atât de mult chiar dacă de fiecare dată când voi deschide geamul voi inhala noxele venite din țevile de eșapament ale mașinilor parcate la nivelul vederii mele. Nici măcar mobila ieftină de la Dedeman nu mai este deranjantă așa că revin la doamna ce îl închiriază în ideea să negociez ceva la preț. Mi-a tăiat-o scurt: „Ăsta este prețul …dacă vreți mai ieftin… căutați în altă parte”.


Un comentariu la „Am stat de vorbă cu mai mulți proprietari pentru a înțelege ce e în capul lor când își închiriază apartamentele cu două salarii minime pe economie.”

  1. Si eu care credeam ca 130euro sunt multi pentru apartamentul inchiriat de mine :)) 2 camere, parter. 32mp2, nedecomantat, fara loc de parcare, bine … eu sunt din Neamt 😀 Dar oricum, acum ma simt mai bine :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.