Două săptămâni prin Thailanda. De la Nord la Sud – Chiang Mai, Bangkok, Krabi


Bangkok. Thailanda.

Primele zile petrecute în Thailanda am decis să le trăim ca un localnic. Ca un localnic middle class ce se plimbă atât cu taxiul cât și cu transportul în comun, care mănâncă atât street food dar își permite să meargă și la un club de streaptease unde o bere costă cât un coș plin de cumpărături de la supermarket.

De dimineață am făcut o tură a piețelor de weekend, un adevărat festin pentru stomacul unui gurmand căruia nu îi este frică să mănânce în localuri în care te aștepți în orice clipă să te atace vreun șobolan. Mâncarea preparată pe stradă este făcută de obicei în familie, unde copilul are rolul lui, mama gătește și soțul face catering. E imposibil să nu te îmbie cu mirosuri prea puțin cunoscute de noi, europenii. Și gustul… trebuie să fii pregătit să descoperi senzații noi, să sorbi supă de nucă de cocos cu pui crocant și legume ori mango îmbibat în orez.
Prince Erick, ghidul nostru localnic, are o vorbă ce cu siguranță se potrivește de minune în Bangkok: you are hungry only if you choose to be hungry. Altfel, aici găsești orice fel de mâncare, pentru orice gust, orice buget și în orice ambienață îți dorești să mănânci. Și nici nu e greu să găsești toate astea pentru că oriunde privești cu ochii găsești mici piețe, restaurante și… cel mai mare food court din lume întins pe un întreg etaj al unui mall gigantic.

Aproape la fel de ușor ca mâncarea, găsești și unde să te distrezi în Bangkok. Pentru că după ora 6 seara, orașul devine un cu totul altul. Prostituatele iau locul magazinelor ambulante de peste zi și micile terase improvizate înlocuiesc street-foodul de mai devreme.
Mergând pur și simplu pe stradă, am asistat la mai multe negocieri ale clienților doritori de plăceri carnale și chiar la o operațiune de „rezervare“ a unei japoneze cu fusta mai sus decât celulita de pe picioare. În fața hotelului Ruamchitt se strâng și 300 de fete pe noapte în așteptarea de japonezi cu bani. Doritorii pot lua acasă orice fată își doresc în schimbul a 700 THB (cam 20 de euro), urmând ca mai apoi să plătească și fata în funcție de cât de bun negociator este.
Dar pentru a lua și tu o fată la hotel, trebuie să te plimbi puțin mai jos, pe Sukhumvit Road, la Soi Cowboy. Aici nu trebuie să găsești pecine să „combini” pentru că vei fi tu agățat imediat mergând printre cele câteva zeci de baruri în fața cărora fetele așteaptă îmbrăcate doar atât cât să li se acopere sfârcurile și puțin din fund. Ăsta este unul dintre cele trei cele mai mari red light district-uri din Bangkok. Și cel mai vechi.

Cel mai interesant loc, însă, este Nana Plaza. Un loc în care intri doar după un control riguros și unde găsești o groază de cluburi pline cu femei ce fac streaptease, pregătite oricând să plece cu tine la hotel, imediat după un dans la bară. Aici nu am riscat să scot aparatul foto dar la un search pe Google găsiți suficientepoze pentru a vă face o imagine clară despre cât de desfrânată este întreaga zonă. Singura problemă este că de multe ori nu îți dai seama dacă pleci acasă cu o gagică mișto ori cu un lady-boy super bine transformat în femeie.

Vezi mai multe poze din Bangkok

 

Chiang Mai, capitala culturală a Thailandei

Astăzi am zburat la Chiang Mai (capitala culturală a Thailandei) pentru a vedea piața de noapte, un show bulversant de cabarat cu travestiți dar și pentru a simți adevărata căldură a Thailandei… aproape insuportabilă.
„Welcome to Chiang Mai, ne bucurăm că ați venit în orașul nostru” ne-a spus taximetristul ce ne-a racolat la ieșirea din aeroportul pe care am aterizat după o oră și zece minute de zbor. Pe biletul de avion am plătit un preț similar cu cât am fi plătit în România pe un drum pe aceeași distanță cu CFR. Aprox. 31 euro Cluj Napoca – Constanța cu CFR vs. 38 euro. Bangkok – Chiang Mai cu Thai Airways; 13 ore vs. 1:10 ore. Și ăsta este doar unul din zecile de avioane ce zboară zilnic pe ruta pe care am făcut-o noi azi.

Din taxi am sărit direct într-un salon de masaj pentru a experimenta primul foot massage tailandez din viața mea. Pe alocuri relaxant dar și neașteptat de dureros în punctele încordate. După 250 THB (cam 6,5 euro) și o oră mai târziu, ne-am retras în camera de hotel, alungați de căldura insuportabilă.

Spre seară, ieșiti din hotel, tuk tuk-ul ne-a lăsat la intersecția Chang Khlan Road cu Loi Khro Road, direct în mijlocul celui mai mare Night Bazaar din Chiang Mai. Tarabele vânzătorilor ambulanți se întind pe kilometri întregi, ocupând în totalitate ambele trotuare ale șoselei. În fiecare seară, între 18:00 până spre miezul nopții, găsești aici orice ai putea să cauți. Noi ne-am oprit pentru a mânca ceva apoi am participat la cel mai bulversant cabaret văzut vreodată.

Chiang Mai Cabaret Show este un spectacol în care dansează și cântă (playback) doar travestiți. Aici am văzut probabil cele mai frumoase femei din tailanda, chiar dacă s-au născut bărbați :)) Unul dintre dansurile ce te pot marca este pus în scenă pe melodia „I did it my way” și prezintă o femeie bine îmbrăcată și fardată ce își schimbă treptat hainele, se curăță de machiaj, până devine un bărbat îmbrăcat la costum despre care nu ai spune că noaptea se transformă… într-o altă ființă.

Vezi mai multe poze din Chiang Mai

 

Ayutthaya, odată cel mai vestit oraş al Orientului

Ayutthaya, orașul în care am ajuns azi, ne-a primit cu răceală din partea taximetriștilor și cu obligativitatea de a ne descălța în fața hotelului. Acest obicei de a lăsa încălțările în fața ușii se respectă cu mare strictețe la intrarea în temple dar, de multe ori, nici chiar în magazine nu ai voie să intri încălțat. Patronul hotelului la care ne-am cazat azi a fost vizibil supărat pentru că nu am urcat scările desculț.

Pentru a ajunge la Ayutthaya am luat trenul… la clasa a 3-a. Am plătit 20 BAT (cam 2,5 lei) pentru cei 71 de kilometri parcurși de la Bangkok. În afara prețului neimaginat de mic, în rest m-am simțit ca într-un CFR românesc. Mergând mai bine de o oră jumătate în trenul murdar și încet, nu am putut să nu mă gândesc cu groază la ce imagine lăsăm noi străinilor ce îndrăznesc să ne viziteze țara cu trenul.

Ayutthaya este vechea capitală a Thailandei, pe vremuri cel mai important oraș comercial al Asiei (și al lumii). Astăzi, doar un loc al cărui istorie atrage excursioniștii de o zi veniți de la Bangkok.

Cu toate astea, am ținut neapărat să ajung și aici mai ales datorită petrecerii pregătite pentru mâine la care elefanți pictați colorat vor stropii oamenii pentru a le aduce noroc. Momentul va da startul sărbătorii de Anul Nou ce se va întinde pe durata a trei zile. Ne așteaptă o perioadă interesantă în Thailanda! În perioada 12-15 aprilie aici se va sărbători Songkran-ul (Anul Nou Thailandez), sărbătoarea la care singura șansă de a rămâne uscat este să îți faci provizii de mâncare și apă și să te încui în camera de hotel. Străzile vor fi asaltate de oameni înarmați cu pistoale cu apă și timp de trei zile Thailanda va fi un front de luptă… de bătăi cu apă.

Ayutthaya a sărbătorit avându-i invitați pe președintele festivalului Songkran, ministrul culturii al Thanlandei, pe fostul guvernator al regiunii Tojoku din Japonia și, bineînțeles… pe noi :))

Am asistat la o interesantă paradă de costume tradiționale tailandeze și am gustat câteva mâncăruri tradiționale… inclusiv popcorn dulce, servit într-un “bol” din frunze de cocos. Ziua de astăzi a fost cu muzică tradițională, dansuri și elefanți pictați.

Vezi mai multe poze de la sărbătoarea din Ayutthaya

Sudul Thailandei, excelent pentru vacanţe

De două zile am zburat spre sudul Thailandei unde am descoperit o cu totul altă țară, una exotică, cu plaje acoperite cu pudră de nisip, insule multe și… influențe musulmane.

Pentru că aveam nevoie de puțin mai multă liniște, am ales un resort ceva mai retras de Krabi. Cu o plajă micuță dar cu un nisip minunat și apă limpede verzuie, piscine private, palmieri, restaurant pe malul oceanului și bărci de localnici ancorate pe plaja privată, Anyavee Tubkaek Beach Resort este ominunăție. Aici se întunecă foarte repede (la ora 19:00 este deja întuneric beznă) așa că serile sunt super liniștite, fiecare retrăgându-se în cameră destul de devreme – exact ce aveam nevoie.

Astăzi am închiriat o barcă a unui localnic pentru a face o plimbare pe insulele din jur. Printre ele, am ancorat și pe două rezervații naturale excelente: Hong și Pakbia. Hong Island este tocmai bună pentru o baie caldă, plajă și plimbare prin partea împădurită a insulei. Dar cum stăteau noi, așa, privind apa limpede de pe Pakbia Island, am avut parte de vizita unei maimuțe ce a ieșit pe plajă pentru a fura câte ceva de mâncare. Înainte de a pune mâna pe geanta noastră, a găsit o pungă plină cu sticle de apă, lapte, M&M-uri și altele de-ale gurii. A băgat colții în sticlele de apă și le-a stors una câte una, până și-a astâmpărat setea apoi s-a retras în pădure ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Zona este una plină de ruși și francezi. Dar și români… aici întâlnind primii români din escapada noastră în Thailanda. Dar, deși ne-am auzit unii pe alții vorbind în românește, am petrecut și 40 de minute stinghere la mese alăturate și nu ne-am salutat nici măcar din priviri. Noi, românii, suntem tare ciudați atunci când ne evităm prin lume sau ne e rușine să ne arătăm originile.

Vezi mai multe poze din Krabi

Triburi din Thailanda încă în viaţă – long neck

Ziua de astăzi din Thailanda a fost într-adevăr una specială. Am ieșit puțin din Chiang Mai pentru a face cunoștință cu tribul femeilor cu gât lung (tras prin inel), am făcut o plimbare de câteva ore cu elefanții, ne-am pozat cu ei, le-am dat de mâncare și am făcut o baie împreună și am descoperit un atelier de șlefuit smaralde. Am mai făcut ceva dar… rămâne între noi: azi am mâncat insecte și larve crocante


2 comentarii la „Două săptămâni prin Thailanda. De la Nord la Sud – Chiang Mai, Bangkok, Krabi”

  1. Postul tau e atat de complex si bogat in detalii incat ma simt ca si cand am vizitat la pas cu tine Thailanda.

    De poze nu mai zic nimic, priceless.

    Astept noi aventuri „cot-la-cot.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.