Realitate virtuală în muzeu – ASTRA VR


Faceți o plimbare până la Muzeul Astra din Sibiu și vizitați casele tradiționale din Rășinari și Sebeșu de Jos pentru a experimenta virtual gospodăriile de odinioară. Veți vedea și auzi câteva povești super-interesante în timp ce restul, cei ce nu vor purta ochelari, vor râde de voi pentru că tot încercați să prindeți obiecte închipuite, când de fapt plimbați mâinile prin aer fără să aveți nimic ce să atingeți 🙂

Veți intra într-o lume în care vi se va povesti pe îndelete ce reprezintă o gospodărie tradițională, veți vedea ce obiecte erau folosite în trecut în satul românesc, veți descoperi scene de viață, peisaje, arhitectură și obiceiuri ca și cum vă aflați în mijlocul acțiunii. Veți încerca să vă plimbați prin gospodărie și curțile acestora și cu siguranță nu doar o dată veți da să prindeți de mâner un ulcior ori chiar să răsturnați bolul cu făina albă pregătită pentru mămăligă. Că deh, dacă este o realitate virtuală, muzeul vă dă șansa să și atingeți exponatele, nu doar să le priviți de la depărtare, din spatele unei sfori de protecție, așa cum se întâmplă de obicei.

Dar nu, nu veți reuși să dărâmați exponatele animate 3D. Ce veți putea face, însă, este să intrați în această lume a satului românesc, făcând cunoștință de îndeaproape cu gospodăria de boștinar din Sebeșul de jos și cu staulul și gospodăria de oier din Rășinari, toate trei aflate și fizic, reconstruite, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

După o muncă de mai bine de 8 luni de zile, putem felicita cei peste 20 de arhitecți, regizori, programatori, graficieni, actori și muzeografi pentru că ne dau șansa să luăm parte la ceea ce reprezintă viitorul muzeelor. Foarte interesantă vizita, chiar mi-a lăsat impresia că vizitez cel mai frumos muzeu din România. Ceea ce și este 🙂

Proiectul „Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA” (CALL01-3) este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Credit foto: Sibiul in Imagini
Citește și: Bogdan Bucur: Vă recomand experiența VR din Muzeul ASTRA3 comentarii la „Realitate virtuală în muzeu – ASTRA VR”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.