Taxa de salubritate nu se va mai plăti pentru imobilele nelocuite


Taxa de salubritate nu se va mai plăti pentru imobilele nelocuite. Cred. Sper.

Cel puțin ăsta este semnalul din partea Primăriei Sibiu, primind chiar și un document oficial pe tema asta. Conform răspunsului ce l-am primit solicitării mele trimise Primăriei Sibiu pe vremea când era în dezbatere publică Proiectul de hotâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, precum și a taxelor speciale, pe anul 2021 (link aici), prin Regulamentul propus nu se va mai plăti taxa de salubritate pentru imobilele nelocuite.

Trimiterea spre art. 4, alin. (1) este însă una ambiguă, deoarece acest articol specifică total opusul și anume faptul că „Proprietarii vor datora pentru fiecare imobil deținut un abonament pentru pachetul de salubrizare de bază”, nespecificând nimic de imobilele nelocuite.

Răsfoind întregul regulament propus (link aici), observ însă că nu este niciunde specificat clar că pentru imobile nelocuite nu se va mai plăti taxa în cauză. Singurele trimiteri la asta sunt două legi pe baza cărora se consideră că s-a întocmit noul regulament, aflat în dezbatere publică. Aceste două legi, însă, sunt din 2006, respectiv 2015 și cu toții știm că până și astăzi mai plătim încă această taxă, atacată până și de Avocatul Poporului în câteva rânduri.

Nu sunt jurist dar, după mine, sintagma „Taxele se încasează NUMAI de la persoanele fizice și juridice care beneficiază de serviciile…” e destul de limpede. Adică nu mi se poate cere o taxă de salubrizare dacă nu beneficiez de acest serviciu. Un imobil nelocuit nu produce deșeuri.

Cu toate astea, Regulamentul aflat în dezbatere publică susține mai degrabă contrariul. În Capitolul 1 din Anexa 3 al Regulamentului spune așa:

Art. 1, alin. (1) Fiecare imobil trebuie să aibă asociat minim un loc de consum.

Art. 2 Fiecărui loc de consum trebuie să îi corespundă un set de recipiente de colectare.

Pentru că nu era de ajuns cu ambiguitățile, în Declarația de impunere ce trebuie completată de către toți proprietarii de imobile din Sibiu, se poate bifa faptul că locul de consum este nefolosit însă trimiterea la secțiunea 4 din declarație nu face decât să ne bage mai mult în ceață.

Probabil este o scăpare a celor ce au întocmit această declarație dar, tocmai pentru că declarațiile și legile se bat cap în cap cu textul din Regulamentul propus, am trimis și eu spre Primăria Municipiului Sibiu câteva propuneri de modificare/completare a Regulamentului de instituire și administrare a taxei speciale de salubrizare în Municipiul Sibiu.

Cine ar fi crezut că o taxă de 35 de lei/lună (adică mai puțin decât abonamentul cablu-tv sau decât o cină în oraș) poate genera așa un mare val de implicare civică, cu proteste, grupuri de Facebook și de WhatsApp unde oamenii se organizează, citesc legi și fac propuneri de regulamente ce urmează să fie votate de către Consiliul Local. Eu, unul, nu aș fi crezut că de la o „taxă pe gunoi” vom avea societate civilă implicată în bunul mers al orașului.


2 comentarii la „Taxa de salubritate nu se va mai plăti pentru imobilele nelocuite”

  1. Felicitari tuturor celor care s-au implicat in acest demers! Ce frumos ar fi ca Sibiul sa fie exemplul de urmat de urmatoarele reglementari ce vor fi facute in materie de taxe si impozite si, mai ales, ca aceasta abordarea capitalului civic sa nu se limiteze doar la „taxa pe gunoi”.

    Este fantastic ca Primaria Sibiu a anuntat ca taxa de salubritate nu se va mai plati pentru imobilele nelocuite, aducand astfel navul mai multa lumina pe aceasta tema si sper ca prin acest pas de sustinere si promovare a participarii publice, al modelelor de colaborare si transparenta, orasul nostru va avansa in drepturi, educatie, cultura si socializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.