Cum ajuţi o clădire istorică să nu se prăbuşească


Cei mai mulţi dintre noi vedem în imaginea asta mizerie, la Oradea însă înseamnă artă. Cei mai mulţi dintre noi fugim de astfel de locuri, la Oradea însă este o casă căutată. Asta nu pentru că ar fi întreţinută, nici pentru că oferă ceva special ci pentru că oferă speranţă. Nu ştiu cine a făcut ce a făcut din clădirea asta de pe str. Moscovei nr. 8 (parcă nici nu vreau să desluşesc misterul) dar ştiu sigur că a reînviat un loc mort, o clădire istorică minunată ce stătea să cadă.

Au adus mobilier din toate colţurile oraşului, au pus scaune de toate felurile în jurul unei mese, au amenajat o scenă pentru concerte, au pictat pereţii cât mai îndrăzneţ folosind tot ce au găsit în clădirea (probabil) părăsită. Puţină imaginaţie, multă dăruire şi tot etajul ce se întinde pe sute de metri pătraţi a fost transformat într-o cafenea unde cel mai probabil se adună toţi artiştii din oraş. Pe lângă toate astea, au pus o pânză pe peretele unei încăperi nefolosite şi astfel au amenajat o sală de conferinţe, workshopuri şi seminarii. I se spune centru cultural acum. Iar cafeneaua e cunoscută drept Moszkva Caffe. Este încă puţin prăfuită pentru a-ţi petrece zilnic timpul acolo dar merită băută cel puţin o bere pentru că au reuşit să ajute o clădire să nu se prăbuşească din indiferenţă.

Am ajuns la Moszkva Caffe din Oradea în perioada în care am participat la Toamna Orădeană.

Organizatori Toamna Orădeană: Casa de Cultura Oradea, cu sprijinul Primariei Mun. Oradea.
Sponsori: Ciuc, Golden Brau, Siemens, Vandana, Farmacia 3, Organique, Total Clean, Proges, Graf.
Parteneri: Digi 24, Zile si Nopti, Magic FM, Crisana, Jurnal Bihorean, Bihari Naplo, Bihor Online, Erdely Online, Living InImperoZelist Monitor, Window Pub, DreamstudioUtopiumThe 4thFloorStandout.
Maşina oficială: Mercedes prin ATP Exodus


8 comentarii la „Cum ajuţi o clădire istorică să nu se prăbuşească”

  1. @ Pancu
    Vai da’ cat de tare ar arata! La Sibiu exista o centrala termica pe undeva pe str. Rahovei ce s-a transformat in spatiu cultural. S-au facut proiectii de filme, expozitii, teatru. Centrala Termica C3 ii zicea… cauta pe Google ca poate gasesti ceva poze.

  2. Pierzi esenta. In pozele pe care le-ai pus mai sus NU e nicio arta. E un spatiu infect. Pereti scorojiti, fire de curent la vedere, scaune murdare si asa mai departe.

  3. @ Pancu
    arta e murdara prin definitie. doar nu crezi ca o sculptura sau o pictura se face cu manusi si sapun 🙂 Ca este expusa prost asta e alta problema. In orice caz, prefer asa pentru ca e tinuta cladirea pe punctul de plutire. Fiecare cu „arta” lui.

  4. Spatiul e infect. Toata fatada cladirii s-a renovat, exceptand partea de fatada ce tine de cafenea (parte din etajul 1 si o terasa) probabil din ratiuni de chiriasi, contract semnat pe perioada mai lunga, nu stiu exact.

    Picturile si alte elemente de „arta” sunt intr-adevar „altceva”, dar spatiul care le gazduieste iti da impresia ca ti se prabuseste in cap.

    P.S. Nu e o cladire oarecare, e ditamai palatul, ii zice Sonnenfeld.

  5. Este o idee excelenta!

    Cu putina ingeniozitate si curaj s-a creat un spatiu populat…

    Felicitari celor care au avut initiativa!

  6. Pentru intelectualii fini cu acces la internet precum Pancu, un jurnalist oradean a scris un text publicat intr-o revista care se gaseste gratuit doar in Moszkva Cafe si din care se poate citi aici un fragment http://is.gd/s6qSXa

    Nu se duc musai artistii in carciuma aia, acolo ajunge oricine n-are chef sa fie admirat pt hainele sale sau smartphoneul din dotare, oameni care au chef sa-si puna praf in cap fara ca altii sa-i judece sau macar sa-i bage in seama. E o carciuma in care toti clienti aplauda cand chelnerita scapa cateva sticle si halbe pe jos. In conditiile in care stii tot timpul ce fac prietenii tai, esti in legatura cu ei non-stop prin facebook si alte mizerii de retele de socializare, in week-end cand iesi la o bere, ce-ti mai ramane sa vorbesti? Stai si bei aiurea, dupa 1h te plictisesti si pleci acasa. Aici se intampla tot timpul ceva, de multe ori habar n-ai la ce sa te astepti. Poti avea un dictamai cheful intr-o noapte de miercuri. Stii ca pleci la carciuma sa bei o bere si te trezesti ca ai nu-stiu-ce festival de animatie sau scurt metraj.

    Dincolo de vama Borș, gasesti frecvent astfel de carciumi iar altii baga bani grei ca sa-i dea un aspect asemanator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.