Am depus două propuneri pentru modificarea sau anularea unor taxe locale


Zilele trecute mi-au mulțumit mai mulți pentru că am pus link într-un comentariu de pe Facebook spre Proiectul de hotâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, precum și a taxelor speciale, pe anul 2021. De obicei suntem dezinteresați și lăsăm la voia primăriilor să decidă în locul nostru ce taxe plătim, deși asta ne afectează mai ales în perioade în care suntem loviți economic din toate părțile, așa cum este acum.

Pentru anul viitor eu am depus două propuneri de modificare a unor taxe speciale:

  • Propunere de reanalizare a Regulamentului de instituire și administrare a taxei speciale de salubrizare, respectiv a Art. 4, Alin. 1 din acest regulament, aprobat prin HCL 179/30.05.2019 prin care toți proprietarii care declară că un anumit imobil este nelocuit/nefuncțional, vor datora taxa de salubrizare pentru imobilul respectiv pentru o persoană.

Mi se pare aberant să am o restanță și penalități de 138 lei la salubritate pentru un apartament la care am fost anul ăsta de doar două ori, în trecere, pentru a verifica starea lui. Eu fiind blocat/carantinat în altă locuință unde plătesc taxa de salubritate, la apartamentul în cauză nu am aruncat tot anul nici măcar o hârtie. Consider că plata taxei de salubritate pentru un apartament nelocuit este nefundamentată și contravine principiului PPCA („Plătește pentru cât arunci”) după care se ghidează legea.

  • Propunere instituire taxă specială pentru activitățile economice din cadrul evenimentelor culturale, sportive și cele aflate pe Agenda Comunității. În numele Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu și alături de alți 21 de operatori culturali, am cerut Primăriei Sibiu și Consiliului Local să adopte măsuri care să ducă la revenirea sectoarelor cultural și sportiv din municipiul Sibiu, care să ducă chiar la stimularea organizării unor evenimente noi, deoarece știm cu toții că evenimentele cultural-sportive au fost unele dintre cele mai afectate (dacă nu chiar cele mai afectate) activități în anul 2020, restricțiile impuse ducând la anularea majorității evenimentelor cu public.

Considerăm că (așa cum agenții economici privați sunt scutiți de plata taxei de ocupare a domeniului public în vederea amenajării pe domeniul public de terase sezoniere sau cum hotelierii vor fi scutiți de plata taxei hoteliere, aceasta reducându-se de la 1% din valoarea totală a cazării/tariful de cazare la 0%) la fel și operatorii de evenimente culturale, sportive și de susținere a comunității locale (majoritatea Asociații non-profit) ar trebui să beneficieze de aceeași susținere, prin eliminarea obligativității plății taxei de ocupare a domeniului public pentru activitățile economice și introducerea unei taxe speciale, similară celei pentru terasele sezoniere.

E duminică, zi de relaxare. Dar e și o zi de retrospecție și, mai ales, de reflecție ținând cont că suntem aproape în prag de an 2021. Două ore pentru analizarea Proiectului de hotărâre și pentru formularea unor propuneri nu sună atât de mult atunci când asta înseamnă modificarea, reducerea sau chiar anularea unor taxe ce le vei plăti tot anul viitor. Mai ales când asta se poate face printr-un simplu email trimis la pms@sibiu.ro. Fără hârtii, fără drumuri, fără multe complicații.

Nu scrie niciunde până când se află în dezbatere publică proiectul dar cu siguranță suntem în ultimele zile în care se mai pot trimite propuneri.

  • Verificați AICI dacă Proiectul se mai află în dezbatere publică
  • Link spre Proiectul de hotâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, precum și a taxelor speciale, pe anul 2021AICI.

3 comentarii la „Am depus două propuneri pentru modificarea sau anularea unor taxe locale”

  1. Pingback: | CeMerita.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.