29 iulie 2012


Nu dau şanse prezenţei peste 50% la referendumul de duminică. Nu aduc în discuţie faptul că e o porcărie treaba asta cu cvorumul.

Dacă pur teoretic, într-o democraţie se alege conducătorul de majoritatea populaţiei, practic nu e corect să invalidezi referendemul doar pentru că eu prefer să stau la soare şi să beau bere în loc să merg la vot. Am dreptul să votez dar nu vreau să votez. Iar dacă nu vreau, votul meu ar trebui să fie nul, mai bine zis să se ia în considerare exact ca unul anulat. Cel mai corect ar fi un referendum în două ture, exact ca la votul unui Consiliu Director: în cazul neatingerii cvorumului, al doilea vot este luat în considerare indiferent câţi membri sunt prezenţi.

Se pare că m-am lungit şi am adus totuşi în discuţie poliloghia de mai sus. În fine, eu voiam de fapt să spun că e de rău. Dar de rău-rău:

  • Dacă Băsescu rămâne preşedinte e de rău pentru că lungim criza asta politică mult prea mult faţă de cât putem noi duce iar euro să ne mulţumim dacă rămâne sub 6,50 lei.
  • Dacă Băsescu pleacă e de rău pentru că din câte observ, Ponta e mai preocupat să plimbe jurnalişti prin locuinţe prezindenţiale şi Antonescu să facă campanie (deşi legal nu ar prea avea voie) iar având în faţă noi alegeri parlamentare cu siguranţă nu îşi vor schimba prea curând obiceiurile.

În rest, toate bune…


6 comentarii la „29 iulie 2012”

  1. Cvormul la referendum nu e porcarie din urmatorul motiv: regula pentru alegerea presedintelui e votul a 50%+1 din cei prezenti; regula pentru terminarea mandatului unui presedinte e sa treaca 5 ani. Pe de alta, parte, demiterea prin referendum e exceptia si, ca orice exceptie, ar trebui sa indeplineasca criterii mai severe decat regula. Altfel s-ar ajunge la haos.
    Le fel e cu adoptarea legilor in parlament: legile obisnuite se adopta cu 50%+1 din cei prezenti, la o prezenta minima de 50% din numarul parlamentarilor. Legile organice se adopta cu 50%+1 din numarul total al parlamentarilor, iar legile constitutionale cu minim 2/3 din numarul total al parlamentarilor.

  2. O regula a jocului, pe care o putem numi indeplinirea cvorumului e necesara pentru, in primul rand, a ne lamuri daca, decizia unei puteri politice ( in cazul de fata cu incalcarea prevederilor constitutionale), are suportul unei majoritati macar absolute ( eu as fi de acord cu o majoritate calificata in cazul unei decizii de asa natura, cu efecte grave, vezi cel prezentat de tine cu cresterea euro). In al doilea rand, pe viitor, ne-ar scapa de niste cheltuieli inutile. Ex.: Premisa: Un regim care propune ca toti bloggari sa fie trimisi la inchisoare (motiv arbitrar evident) in urma unei referendum. Context: o furtuna, tornade, vijelii, nimeni, chiar si dintre cei direct interesati, nu ar avea curaj sa mearga la vot pe o asemenea vreme. Totusi, dintre dusmanii dreptului la libera exprimare ar iesi, cu eforturi supraomenesti, 10 persoane, si cu o majoritate simpla de 10 la 3 ( sa zicem), bloggari ar fi de a doua zi la Jilava. ( Ma poti contrazice, „executivul ar amana referendumul pe motiv de cauza de forta majora”…Si eu vin si iti spun ca: „Regimul asta doreste de fapt, condamnarea bloggarilor, si contextul nu face decat sa-i avantajeze”. Sau alt context, plecand de la aceeasi premisa: Pe durata referendumului s-ar desfasura un derby fotbalistic, concursul de gimnastica feminin de la Olimpiada, si alte chestii cu inalta rezonanta in randurile alegatorilo-(exista un precedent in Rusia, ratingul unei telenovele din ajunul alegerilor, aproape ca a schimbat rezultatul alegerilor), in acelasi timp dusmanii blogurilor mobilizandu-se exemplar. Scorul ar fi de 13 309 la 12 908 pentru trimiterea la puscarie. Ar fi perfect legal, nu?? :). Concluzie: In secunda 2 s-ar desfasura alt referendum, cu majoritate simpla, pentru trimiterea la puscarie a celor ce poarta freza pe partea dreapta!! Discutia ar trebui purtata pe fond, si anume pe articolul 95, aliniat 1, din Constitutia Romaniei. O zi faina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.